By Ιβάν Καρακανάκης
Τα παρακάτω ειναι δικές μου σκέψεις κ τρόπος αντιμετώπισης του θέματος. Δεν είμαι ούτε γιατρός ούτε γυμναστής. Απλά ασχολούμαι, ίσως να έχω ασχοληθεί περισσότερο απ’ οτι πρέπει. Τα συμπεράσματα είναι βγαλμένα από τις γνώσεις μου και τη λογική. Όποιος διαφωνεί ας το πει αλλά να ξέρει οτι δεν είμαι υποχρεωμένος να του απαντήσω. Ας δικαιολογήσει πρώτα την διαφωνία του και ίσως να απαντήσω. Όποιος θέλει κάτι να ρωτήσει ας το κάνει.
Δε ξερω τι συμβαίνει από την μεριά του ασθενούς φύλου. Για έναν άντρα ειναι πολύ εύκολο να πεις κάνε αυτό κι εκείνο γιατί οι άντρες συνηθως σα τελικό σκοπό έχουν να βάλουν μυς. Τι γίνεται όταν είσαι γυναίκα και θες να χάσεις λίπος ? (Καταλήγω ότι τελικα τα ιδια θα ίσχυαν και σε έναν άντρα). Αρχικά πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν αυτό που θέλει είναι να χάσει πραγματικά λίπος. Στη πράξη αυτό που θέλουν όλοι είναι να *δείχνουν* πιο ωραίοι, άσχετα αν λανθασμένα οι περισσότεροι πιστεύουν οτι αυτό θα γίνει με το να χάσουν λίπος.
FACT
Δε σημαίνει απολύτως τίποτα το πόσα κιλά είναι κανείς. Ο αριθμός αυτός από μόνος του δε λέει απολύτως τίποτα. Αυτο που μετράει είναι η κατανομή και τα ποσοστά.
Πως μπορεί κάποιος να χάσει λίπος ?
Ας δούμε πρώτα τι είναι το λίπος. Λίπος = μορφή αποθήκευσης ενέργειας του οργανισμού. Άρα για να φύγει πρέπει να σπαταλήσουμε ενέργεια (να το κάψουμε δηλαδή).
Αν κάνω 5 ώρες τρέξιμο θα φύγει ?
Όχι. Εκτός από το λίπος υπάρχουν οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη. Πρώτα απ’ όλα ο οργανισμός παίρνει ενέργεια από τους διαθέσιμους υδατάνθρακες. Μόλις εξαντληθούν, η επόμενη πιο εύκολα προσβάσιμη πηγή είναι η πρωτεΐνη. Έτσι ο οργανισμός διασπά τους μυς και παίρνει ενέργεια από εκεί. Στη πραγματικότητα παράλληλα καιει και το λιπος. Οπότε πρώτα πρέπει να εξαντλήσουμε τους υδατάνθρακες. Γι’ αυτό και το να πηγαίνει κανείς gym και να κάνει πρώτα αερόβια είναι λάθος. Πρώτα κανείς βάρη καίγοντας τους υδατάνθρακες και έχοντας εκείνη τη στιγμή έτοιμη ενέργεια να καταναλώσεις και μετά κάνεις για το πολύ 30′ αερόβια. Πέρα από εκεί δεν κερδίζεις τίποτα, μάλλον χάνεις και χάνεις μυς..
Αν δε τρώω θα χάσω λίπος ?
Όχι. Ο μοναδικός σκοπός του οργανισμού είναι να επιβιώσει. Δεύτερος σκοπός του ειναι η αναπαραγωγή –> Νευροχημεια – γι’ αυτό σκεφτόμαστε το σεξ συνεχώς, και δε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Όταν λοιπόν ο οργανισμός βλέπει ότι δεν έχει πηγές ενέργειας τι κάνει? Κάνει το απόλυτα λογικό, να *αποθηκεύει* ότι λίπος βρει, αφού αυτό από μόνο του, του δίνει αρκετή ενέργεια για μετέπειτα κατανάλωση, και καίει υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. ==> FAIL
Αν τρώω όλη μέρα θα χάσω λίπος ?
Οχι. Στη πραγματικότητα πρέπει να βρεις την ισορροπία. Ποια ισορροπία ?
Οτι τρως μετριέται σε θερμίδες, οπότε έχεις:
Υποθερμιδική διατροφή: οταν καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που θα σε κρατούσαν στο ίδιο βάρος.
Ισοθερμιδική διατροφή: τόσες θερμίδες ώστε να κρατηθείς στο ίδιο βάρος.
Υπερθερμιδική διατροφή: όταν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που θα σε κρατούσαν στο ίδιο βάρος.
Προσέξτε οτι λεω *βάρος*, οχι μυς, οχι λίπος. Αυτό που πρέπει να βρει κανείς είναι με πόσες θερμίδες μένει στο ίδιο βάρος και να τρώει λίγο λιγότερο από αυτό. Το λίγο λιγότερο είναι γύρω στις 300-500 θερμίδες. Το πλεονέκτημα του να τρως όλη μέρα είναι ότι αυξάνεται ο μεταβολισμός. Ο οργανισμός βλέπει οτι έχει και καίει ελεύθερα, είναι άνετος. Βέβαια για να καίει πρέπει να κάνεις και κάτι.
Αρκεί λοιπόν μόνο η διατροφή ?
Αρκεί για λίγο. Από εκεί και μετά η γυμναστική είναι απαραίτητη.
Πάμε τώρα πάλι στην αρχή. Αυτό που μετράει λοιπόν είναι το πως βλέπει κανείς τον εαυτό του στον καθρέφτη κι όχι στη ζυγαριά. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν οτι αν σηκώσουν δύο φορές κιλά και πιαστούν τότε θα γίνουν τεράστιοι και δε θα χωράνε απ’ τις πόρτες. Εντάξει δε λένε οτι θα γίνουν σαν τον MrOlympia γιατί αυτοί δε παίρνουν φάρμακα, αλλά αν έπαιρναν, θα γινόντουσαν ακόμα καλύτεροι. Εγώ λέω *Bullshit* Είναι αρκετά δύσκολο να συνεχίσεις να παίρνεις μυς μετά από 1χρόνο. Αν αυτό το χρόνο ασχολείσαι σοβαρά. Για έναν αρχάριο είναι πολύ εύκολο να βάλει μυς. Μόλις τους βάλει όμως κολλάει, και εκεί κολλανε όλοι και γι αυτο αυτοί που είναι κλεισμένοι στα γυμναστήρια είναι αποτυχημένοι, επειδή δεν έχουν ιδέα τι τους γίνεται και ποτέ δε πρόκειται να πάνε παραπέρα αφού αυτά πιστεύουν.
Πως θα φαίνομαι καλύτερα λοιπόν ?
Με μια καλύτερη αναλογία λίπους/μυών. Έτσι μπορείς να κάνεις δύο πράγματα.
1. Να χάσεις λίπος.
2. Να βάλεις μυς.
Στη πραγματικότητα τα δύο αυτά είναι απολύτως αντιφατικά και δε συμβαίνουν ποτέ ταυτόχρονα, πολύ απλά επειδή το λίπος δημιουργεί αναβολικό περιβάλλον για το σώμα, και χωρίς αυτό δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πολλοί πιστεύουν ότι σε έναν αρχάριο κάτι τέτοιο συμβαινει, στη πραγματικοτητα όμως απλά ο αρχάριος κερδίζει κάποιους μύες και δείχνει σα να έχασε λίπος. Αυταπάτες.
Ποιος είναι λοιπόν ο σκοπός ?
Να δείχνω καλύτερος.
Πως θα το κάνω αυτό ?
Θα βάλω μυς και μετά θα χάσω λίπος.
Γιατί να μη χάσω πρώτα το λίπος ?
Γιατί δε θα έχεις μυς μετά.
Πως θα βάλω μυς ?
Θα τρώω καθαρά – υγιεινά – υπερθερμιδικά για κάποιο χρονικό διάστημα και θα γυμνάζομαι σωστά.
Πως θα χάσω λίπος ?
Θα τρώω καθαρά – υγιεινά – υποθερμιδικά ή ισοθερμιδικά για κάποιο χρονικό διάστημα και θα γυμνάζομαι σωστά.
Πόσο θα είναι το διάστημα αυτό ?
Εξαρτάται απο το άτομο, τις ιδέες του, τους στόχους του, την τωρινή του κατάσταση κ.α.
Ποια είναι η σωστή γυμναστική ?
Ελεύθερα Βάρη – Βασικές ασκήσεις και πολυαθρικές – Αντίστροφος ανάλογος όγκος με ένταση και περιοδικά deloading.
Τι άλλο να πω ? πεινάω.