Καλώς ήλθατε στο Parkour.GR !

Μία πλήρης πηγή πληροφόρησης και ενημέρωσης για όλα τα θέματα που αφορούν την τέχνη μας. Εάν είναι η πρώτη σας επίσκεψη μπορείτε να ξεκινήσετε από τα επιλεγμένα μας άρθρα.
Κοινότητες και Ομάδες στον Ελλαδικό χώρο

Είμαστε πολύ περήφανοι που η ελληνική κοινότητα Parkour έχει μεγαλώσει τόσο και τα τελευταία χρόνια έχουν σχηματιστεί ομάδες και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, το ενδιαφέρον του κοινού να ασχοληθεί με το Parkour και να βρει άτομα να το βοηθήσουν στα πρώτα του βήματα είναι πολύ ανεβασμένο. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε φτάσει σε σημείο πολλές ομάδες να μπορούν να παρουσιάσουν πολύ αξιόλογη...

Read more...
A Call To Arms / Στα όπλα

Πότε ένα traversing 30 μέτρων, με ένα παιδί να κρέμεται από την πλάτη σου έγινε λιγότερο σημαντικό από ένα άλμα 5 μέτρων μεταξύ δύο υπόστεγων με προσγείωση σε άμμο;

 

Δεν δίνω δεκάρα για τα...

Read more...

Video of the week

Αναπολώντας το ADAPT (μέρος 2ο)

Η πρώτη ημέρα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Αγία Βαρβάρα. Όπως και οι εξωτερικοί χώροι του ΣΕΦ, το πάρκο προσέφερε ελάχιστα σημεία για να προστατευτούμε από τον ήλιο. Ωστόσο, υπήρχε μια τεράστια ποικιλία σημείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προπόνηση μας. Η ομάδα του ADAPT συναντήθηκε μια ώρα πριν την έναρξη του σεμιναρίου για να ενημερωθούμε για τις υποχρεώσεις μας στο σεμινάριο. Οι μισοί συμμετέχοντες στο ADAPT ήταν βοηθοί το Σάββατο, ενώ οι υπόλοιποι θα ήταν βοηθοί την επόμενη ημέρα. Η περιοχή του πάρκου χωρίστηκε σε 3 τομείς. Σε ένα τομέα ήταν υπεύθυνος ο Blane, σε ένα ο Leon και σε ένα ο Toge. Ο κάθε προπονητής είχε και από ένα βοηθό. Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Beginners, κάτω των 15 έτων. Intermediate, ενασχόληση με το parkour λιγότερη από 2 έτη. Advanced οι υπόλοιποι. Κάθε ομάδα είχε ένα συνοδό από τα μέλη του ADAPT και είχε την ευθύνη να μεταφέρει την ομάδα από τον ένα τομέα στον άλλο μετά το τέλος του κάθε session. Εγώ θα ήμουν βοηθός την επόμενη ημέρα, οπότε το Σάββατο παρακολούθησα το σεμινάριο μαζί με την ομάδα των advanced.

 

Το σεμινάριο ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση, αφαιρώντας έτσι λίγο από το χρόνο από το warm up που αρχικά είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει 45 λεπτά. Το warm up έγινε από το Leon. Οργανωθήκαμε σε ένα κύκλο και το warm up ξεκίνησε με ζέσταμα για τις αρθρώσεις και διατάσεις μυών. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα παιχνίδι. Θα έπρεπε με τη σειρά να συστηθούμε φωνάζοντας απλά το όνομά μας. Μετά από κάθε όνομα έπρεπε να κάνουμε και από ένα push up. Όταν “συστηθήκαμε” όλοι, δημιουργήσαμε μια σειρά και ακολουθήσαμε το Leon με jogging. Επιστρέψαμε στον κύκλο και επαναλάβαμε το παιχνίδι άλλες δυο φορές. Αυτή τη φορά τα push ups αντικαταστάθηκαν με squats στον πρώτο και tuck jumps στο δεύτερο γύρο. Το warm up τελείωσε, κάναμε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα και ήμασταν έτοιμοι για το επόμενο μονόωρο session. Οι beginners με το Leon, οι intermediate με τον Toge και οι advanced με τον Blane.

 

O Blane μας έθεσε μια πρόκληση. 5 διαφορετικά jumps, τα οποία μπορούσαν να προσαρμοστούν στις ικανότητες του καθενός. Για κάθε έγκυρο άλμα η ομάδα κέρδιζε ένα πόντο. Για να θεωρηθεί έγκυρο ένα άλμα, θα έπρεπε να γίνει με ΤΕΛΕΙΑ τεχνική και ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ της προσγείωσης. Αν κάναμε 4 έγκυρα, συνεχόμενα και διαφορετικά jumps κερδίζαμε 10 πόντους. Με το 5ο κερδίζαμε 20. Η ομάδα έπρεπε να συγκεντρώσει 300 πόντους μέχρι το τέλος του session. Το κάθε άλμα είχε τη δική του δυσκολία. Ιδιαίτερα προκλητικό ήταν ένα άλμα από έναν τοίχο προς ένα κυλινδρικό κάγκελο που βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο και παράλληλα στον τοίχο και αναγκαστικά έπρεπε να κάνουμε μια μικρή στροφή κατά το άλμα για να προσγειωθούμε σωστά στο κάγκελο. Αφότου αφιερώσαμε λίγο χρόνο βοηθώντας ο ένας τον άλλο στο spotting στις πρώτες δοκιμές με αυτό το άλμα, καταφέραμε να εξοικειωθούμε αρκετά γρήγορα. Στο τέλος του session είχαμε μαζέψει τους διπλάσιους πόντους από τον αρχικό στόχο. Σκοπός του session ήταν να δουλέψουμε υπό πίεση κατά το 4ο και 5ο άλμα, να δουλέψουμε ομαδικά και να κρίνει ο καθένας τον εαυτό του στην εγκυρότητα των αλμάτων.

 

Αμέσως μετά πήγαμε στο Leon για να μάθουμε palmspin, macaco και butterfly, ενώ οι beginners πήγαν στον Toge και οι intermediate στον Blane. Ξεκινήσαμε με palmspins σε χαμηλά παγκάκια και σταδιακά πήγαμε σε δέντρα που είχαν κάποια κλίση, πάντα υπό την εποπτεία του Leon. Συνεχίσαμε με εξάσκηση macaco μαζί με τη βοήθεια και την καθοδήγηση από το Leon και κάποιους έμπειρους βοηθούς. Επόμενο στη σειρά ήταν το butterfly και στο τέλος κάποιες διαδρομές που ξεκινούσαν με wall run και έπειτα έπρεπε να συνεχίσουμε τη διαδρομή αυτοσχεδιάζοντας και ενσωματώνοντας 1 palm spin, 1 butterfly και 1 macaco. Στο τέλος του session είχαμε 1 ώρα διάλειμμα.

 

Επιστρέψαμε στο πάρκο με ένα μικρό warm up παίζοντας το γνωστό πέτρα-ψαλίδι-χαρτί, αυτή τη φορά με την έκπληξη ότι στον τελευταίο γύρο θα έπρεπε να κυνηγήσουμε τους 3 νικητές των προηγούμενων γύρων για να επιστρέψουμε στο παιχνίδι. Και φυσικά οι 3 κυνηγημένοι θα έκαναν και από ένα push up για κάθε φορά που τους έπιανε κάποιος.

 

Για το επόμενο μονόωρο session πήγαμε στον Toge ενώ οι beginners πήγαν στον Blane και οι intermediate στο Leon. To session μας περιελάμβανε στατικά, running και monkey precisions. Κατά τα running precisions κάθε φορά που κάποιος έχανε τον έλεγχο της προσγειώσεις και έφευγε μπροστά χωρίς να κάνει roll, έπρεπε όλη η ομάδα να κάνει 5 push-ups. Μέχρι το τέλος του session είχαμε πραγματοποιήσει αρκετές επαναλήψεις και οι ποιότητα της κίνησης μας είχε εμφανώς βελτιωθεί.

 

Για το τελευταίο μονόωρο session οι beginners επέστρεψαν στο Leon, οι intermediate στον Toge και οι advanced στο Blane. Θέμα αυτού του session ήταν το conditioning. Η ομάδα των advanced είχε 45 λεπτά να συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό πόντων. 15 λεπτά αφιερώθηκαν σε μεταφορά τραυματία, 15 σε box jumps και 15 σε climb ups. Για τη μεταφορά τραυματία θα έπρεπε να διανύσουμε μια απόσταση ανεβαίνοντας και μερικά σκαλοπάτια και να αφήσουμε τον τραυματία χωρίς να αγγίξει το έδαφος. Τα box jumps έγιναν πάνω από ένα παγκάκι. Τα climb ups έγιναν σε ένα τοίχο με overgrip και έπρεπε να πραγματοποιήσουμε 5 επαναλήψεις για να κερδίσουμε ένα πόντο. Ο χρόνος τελείωσε και υπολειπόμασταν μερικούς πόντους για να φτάσουμε τον αρχικό στόχο. Για να ολοκληρώσουμε το session θα έπρεπε να συμπληρώσουμε τους πόντους μόνο με μεταφορές τραυματία.

 

Μόλις τελείωσε και αυτό το session, όλες οι ομάδες συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο για να ξεκινήσουμε το cool down. Διατάσεις και ασκήσεις χαλάρωσης, από τον Blane, ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου.

 

Η Δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στους εξωτερικούς χώρους του ΣΕΦ. Η περιοχή χωρίστηκε σε 3 τομείς. Σε έναν τομέα ήταν υπεύθυνος ο Blane, σε έναν ο Leon και στον τρίτο οι Kots, DK και Στέλλα. Η αρμοδιότητα μου ως βοηθός ήταν να μεταφέρω το group των advanced, οπότε για ακόμη μια φορά θα περιοριστώ στην περιγραφή της προπόνησης των advanced.

 

Ξεκινήσαμε με warm up από τον Blane και για τις 3 ομάδες. Ζέσταμα για τις αρθρώσεις και διατάσεις. Ακολούθησε ένα παιχνίδι κυνηγητού με διάφορες παραλλαγές (άλματα, κουτσό, τρέξιμο κτλ.). Κάθε γύρος ξεκινούσε με έναν κυνηγό κι όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε να φτάσουμε στην απέναντι πλευρά της περιοχής χωρίς να μας αγγίξει...διαφορετικά χάναμε και μπαίναμε στην ομάδα των κυνηγών. Νικητής ήταν ο τελευταίος που έμενε στην ομάδα των κυνηγημένων και ήταν ο κυνηγός του επόμενου γύρου. Αμέσως μετά ξαναχωριστήκαμε στις ομάδες για το επόμενο session.

 

Οι beginners ξεκίνησαν με το Leon, οι intermediate με την τριάδα του ADAPT και οι advanced με τον Blane. Η πρώτη πρόκληση ήταν να ισορροπήσουμε στατικά σε κάποια κυλινδρικά κάγκελα για μισή ώρα, πέφτοντας όσο το δυνατόν λιγότερες φορές. Ο Blane μας επέτρεψε αν θέλουμε να ακούμε μουσική κατά τη διάρκεια της πρόκλησης. Επέλεξα να κάνω την πρόκληση με τη βοήθεια μουσικής και χωρίς παπούτσια. Και τα δυο θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως κλεψιά/cheat ή τουλάχιστον μη ρεαλιστικός τρόπος προπόνησης. Τελικά κατάφερα να παραμείνω στο κάγκελο και για τα 30 λεπτά χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Η επόμενη και τελευταία πρόκληση του session ήταν να κάνουμε μια μικρή διαδρομή ισορροπίας και στη συνέχεια να ανεβούμε σε μια κατασκευή ύψους περίπου 2,5 μέτρων και από εκεί θα έπρεπε να κρεμαστούμε για να πιάσουμε με τα πόδια μας τις τσάντες μας, η οποίες ήταν τοποθετημένες στο πάτωμα κάτω από την κατασκευή, και να της φέρουμε πάνω στην κατασκευή.

 

Για το επόμενο session οι beginners μεταφέρθηκαν στην τριάδα του ADAPT, οι intermediate στον Blane και οι advanced στο Leon. Ξεκινήσαμε περπατώντας με διάφορες παραλλαγές πάνω σε έναν ανοδικό (από τη μία πλευρά) πεζούλι, μέχρι το σημείο που ένιωθε ο καθένας άνετα. Μη συνηθισμένος στα μεγάλα ύψη, παρέμεινα σε χαμηλά επίπεδα, εκτός της τελευταίας παραλλαγής που ήταν να ανεβούμε με catwalk. Πριν συνεχίσουμε το session, έπρεπε ένας ένας να κρεμαστούμε από ένα σχετικά ψηλό σημείο του τοίχου για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το επόμενο θέμα του session ήταν η ισορροπία. Κάναμε 2 μικρές διαδρομές σε μια περιοχή πυκνή σε κυλινδρικά κάγκελα. Μια φορά περπατώντας προς τα εμπρός και μία φορά προς τα πίσω. Κάθε φορά που χάναμε την ισορροπία μας έπρεπε να κάνουμε μερικά push ups. Τελευταία πρόκληση του session ήταν να περάσουμε πάνω από ένα κάγκελο με όποιον τρόπο θέλαμε και να προσγειωθούμε με τα χέρια μας σε δύο παράλληλα κάγκελα, χωρίς να αγγίξουν τα πόδια μας το έδαφος.

 

Μετά από ένα μονόωρο διάλειμμα επιστρέψαμε στο σημείο που έγινε το warm up. Ένα μικρό παιχνίδι από το Leon για να ζεσταθούμε. Πατητό με τους αντίχειρες, πατητό σε θέση QM και μονομαχίες σπρωξίματος μέχρι να χάσουμε την ισορροπία μας και κάνουμε βήμα προς τα εμπρός ή πίσω. Κάθε φορά που χάναμε, τρέχαμε μέχρι ένα σημείο, κάναμε κάποια άσκηση και επιστρέφαμε στο παιχνίδι.

 

Μετά από το σύντομο ζέσταμα οι beginners πήγαν στον Blane, οι intermediate στο Leon και οι advanced στην τριάδα του ADAPT. Μετά από μία σύντομη συζήτηση, μας ζητήθηκε να σκεφτούμε διάφορες παραλλαγές για muscle ups τις οποίες και δοκιμάσαμε στη συνέχεια. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε σε ένα σημείο για catleaps και vaults. Έχοντας μια αδυναμία με τα catleaps, αφιέρωσα όλο το χρόνο που μας δόθηκε μόνο στο catleap, δοκιμάζοντας διάφορες παραλλαγές, καθώς ήταν αρκετά προκλητικό.

 

Για το τελευταίο μονόωρο session και οι 3 ομάδες συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο. Ο Leon μας έθεσε μια πρόκληση να μαζέψουμε κάποιους πόντους ως ομάδα με precision jumps, wall runs και catleaps. Είχαμε 20 λεπτά για το κάθε θέμα και υπήρχε ξεχωριστός στόχος για το καθένα. Μέχρι να έρθει η στιγμή των catleaps ήμασταν όλοι αρκετά κουρασμένοι, ωστόσο, υπό την συνεχή παρότρυνση του Leon, η προσπάθεια δε σταμάτησε μέχρι το τέλος και των τελευταίων 20 λεπτών.

 

Το σεμινάριο και αυτή η εμπειρία των 5 ημερών τελείωσε με διατάσεις από το Leon.

 

Αυτή η εμπειρία, μας προσέφερε καινούργιες γνωριμίες, γνώσεις, ιδέες και πάνω απ'όλα, προκάλεσε τη σκέψη μας για να βοηθήσουμε τόσο τους εαυτούς μας, όσο και τους γύρω μας να ανακαλύψουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Εν τέλει, ήταν μια εμπειρία την οποία σίγουρα θα ήθελα να ξαναζήσω, όπως πιστεύω ότι το ίδιο θα ισχύει και για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Το μοναδικό πράγμα για το οποίο μετανιώσαμε είναι το γεγονός ότι δεν είχαμε μαζί μας αντηλιακό.

 

Γεόμελος Αναστάσιος

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

comments
 parkour.GR fan page