Parkour & CrossFit

Το Parkour και το CrossFit αν και έχουν διαφορετικούς στόχους, μπορούν και τα δύο να περιγραφούν ως «λειτουργική» γυμναστική. Για παράδειγμα, η προπόνηση στο Parkour μπορεί να περιλαμβάνει άλματα πάνω από εμπόδια και η προπόνηση CrossFit μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Αυτοί οι τύποι των ασκήσεων σας προετοιμάζουν για τη ζωή έξω από το γυμναστήριο. Συγκρίνετε αυτές τις ασκήσεις με bicep-curls ή πιέσεις-πάγκου: έξω από το γυμναστήριο, που θα ήταν χρήσιμες; Η προπόνηση του γυμναστηρίου είναι δημοφιλής, αλλά δεν προετοιμάζει τους μυς για κάθε τύπο καθημερινής δύναμης ή αντοχής με τον τρόπο που κάνει το Parkour. Μερικές φορές όμως η προπόνηση στο Parkour δεν είναι πρακτικά εύκολη να γίνει, το CrossFit παρέχει μια εναλλακτική λύση για μια ολοκληρωμένη λειτουργική εκγύμναση.

«Το CrossFit είναι ένα πρόγραμμα άσκησης που έχει σχεδιαστεί έχοντας κατά νου τη λειτουργικότητα και με τον καιρό έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Οι προπονήσεις CrossFit μπορεί να πραγματοποιούνται σε κλειστό χώρο και χρησιμοποιούν εξοπλισμό CrossFit, αλλά η φιλοσοφία της «λειτουργικής» προπόνησης υπάρχει. Το CrossFit εκπαιδεύει πρακτικές δεξιότητες και μπορεί να παρέχει την ομαδικότητα και τη νοοτροπία της «ένταξης» που υπάρχει και σε ένα γυμναστήριο.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το CrossFit, μια προπόνηση λαμβάνει χώρα σε ένα «κουτί» (μια διαφορετική λέξη για το «γυμναστήριο») και αποτελείται από πολλαπλούς σταθμούς προπόνησης. Κάθε σταθμός έχει διαφορετική στόχευση στην άσκηση διαφορετικών μυών και οι προπονήσεις αποτελούνται από όλους να ξεκινάνε σε ένα διαφορετικό σταθμό, όπου προπονούνται μέχρι την αλλαγή σταθμού για κάποια χρονική διάρκεια. Ο καθένας συνεχίζει την περιστροφή χρονικά έως ότου η προπόνηση είναι πλήρης. Το CrossFit έχει τη φήμη ότι είναι σκληρή γυμναστική και μπορεί να κλιμακωθεί για να φιλοξενήσει κάθε αθλητή ανάλογα με την εμπειρία του. Ο καθένας, από ηλικιωμένους πολίτες μέχρι αθλητές του τρίαθλου, μπορεί να κάνει CrossFit: το κλειδί είναι η ένταση της προπόνησης.

Πότε το Parkour και το CrossFit μπορούν να συνδυαστούν; Πολλές από τις τεχνικές στο Parkour (όπου χρησιμοποιείται το βάρος του σώματός για την άσκηση λειτουργικών κινήσεων) συμπίπτουν με τις CrossFit κινήσεις, και στην πραγματικότητα κάποια CrossFit γυμναστήρια προσφέρουν και τα δύο μαζί παρέχοντας τόσο CrossFit όσο και μαθήματα Parkour.

Αναμφισβήτητα, με τις προπονήσεις CrossFit μπορείτε να σχηματίσετε το σώμα σας πολύ πιο γρήγορα από ότι στο Parkour, επειδή στόχο έχουν να χτίσουν δύναμη και αντοχή, παρά αποτελεσματική κίνηση μέσα στο περιβάλλον. Οι CrossFit κινήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να οικοδομήσετε μυς που απαιτούνται για το parkour. Η δύναμη που χτίστηκε από την άσκηση σε CrossFit κινήσεις μπορεί να βοηθήσει τις parkour κινήσεις να αισθάνονται πιο φυσικές, αλλά αντίθετα ένας έμπειρος traceur είναι λίγο δύσκολο να γίνει ένας θεός των αρχαρίων σε προπονήσεις CrossFit. Το Parkour ασχολείται με την κίνηση μέσα στο περιβάλλον και με το πέρασμα εμποδίων. Έχει σχέση με τη χρήση τόσο του μυαλού όσο και την αθλητική ικανότητα μαζί ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματική κίνηση.

Το Parkour και το CrossFit μπορούν να μοιράζονται κάποιες ομοιότητες, αλλά οι στόχοι τους είναι πολύ διαφορετικοί. Και τα δύο υποστηρίζουν την λειτουργική προπόνηση και είναι σχετικά νέες μορφές εκγύμνασης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε το ένα ή το άλλο, αλλά είναι και τα δύο κομμάτια του παζλ της εκγύμνασης. Μπορεί να μην υπάρχει χώρος τόσο για Parkour όσο και CrossFit στην τακτική σας προπόνησή, αλλά υπάρχει πιθανώς τουλάχιστον κάποιο περιθώριο να τα δοκιμάσετε και να δείτε τι είναι.

Αρχικό Άρθρο: https://www.becomingparkour.com/2013/01/12/parkour-training-vs-crossfit-training/