Αθλητισμός: Μύθοι Αδυνατίσματος και Κυτταρίτιδα

Θέλω να αδυνατίσω αλλά δεν θέλω να βάλω υπερβολικά πολλούς μύς. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Το ποσό των μυών που θα βάλει κάθε άνθρωπος κάτω απο σωστή προπόνηση και διατροφή ειναι γενετικά προκαθορισμένο και σε ελάχιστες περιπτώσεις η συστηματική προπόνηση/διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική μυική υπερτροφία. Από τη στιγμή που κάνετε αυτή την ερώτηση αυτόματα σημαίνει ότι εσείς δεν έχετε τέτοια γονιδιακή προδιάθεση διαφορετικά ήδη θα το γνωρίζατε και θα ήσασταν επαγγελματίας αθλητής ή bodybuilder.er

Σκεφτείτε το διαφορετικά: Θα λέγατε ποτέ την φράση “Θέλω να ξεκινήσω να τρέχω αλλά δεν θέλω να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ή τελοσπάντων να κάνω επιδόσεις επιπέδου πρωταθλητισμού."; Φυσικά και όχι γιατί γνωρίζετε ότι ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο και εσείς σίγουρα δεν ανήκετε σε αυτούς. Ακόμα όμως και για λιγότερο ακραίες περιπτώσεις όπως καλογυμνασμένα μοντέλα ή ηθοποιούς πρέπει να γίνει αντιληπτό οτι αυτό που βλέπουμε στα περιοδικά και την τηλεόραση δεν είναι κάτι εύκολα επιτεύξιμο από το 99% των ανθρώπων. Το υπόλοιπο 1% που έχει τα γονιδιακά χαρακτηριστικά να αναπτύξει τέτοιο σώμα θα το κάνει μετά απο πάρα πολλά χρόνια εξειδικευμένης προπόνησης, διατροφής και ενδεχομένως ιατρικής παρακολούθησης. Ακόμα και αυτοί οι λίγοι άνθρωποι όμως και πάλι δεν είναι όπως φαίνονται στα περιοδικά και την τηλεόραση.Ο φωτισμός, η επεξεργασία της εικόνας ακόμα και τα ειδικά εφέ αλλάζουν το αποτέλεσμα δραματικά. Συνεπώς η σύντομη απάντηση ειναι οτι δεν πρόκειται ποτέ να ξυπνήσουμε ένα πρωί κουβαλώντας υπερβολικά πολλούς μυς. Αυτό που μπορεί να γίνει όμως αν σκεφτόμαστε με αυτό το τρόπο είναι συστηματικά να σαμποτάρουμε τις προσπάθειές μας για ένα ωραίο σώμα ακολουθώντας λανθασμένους τρόπους προπόνησης. Το “αδυνάτισμα" λοιπόν, το οποίο πιο σωστά θα το λέγαμε σωματική ανασύσταση, θα προκύψει από την προπόνηση με αντιστάσεις, την δίαιτα και την αεροβική προπόνηση.

Θέλω να χάσω λίπος απο τη κοιλιά, να κάνω πολλούς κοιλιακούς?

Απο πλευράς φυσιολογίας δεν υπάρχει τρόπος να χάσει κάποιος λίπος τοπικά με μη παρεμβατικές μεθοδους (λιποαναρρόφηση). Κάνοντας κοιλιακούς απλά…χρησιμοποιούμε τους κοιλιακούς με στόχο την υπερτροφία τους. Δυστυχώς οι κοιλιακοί έτσι και αλλιώς δεν έχουν μεγάλα περιθώρια για υπερτροφία αλλά σε κάθε περίπτωση γραμμωμένοι κοιλιακοί σημαίνει κοιλιά χωρίς λίπος. Συνεπώς η επίπεδη κοιλιά φτιάχνεται με διατροφή και ΓΕΝΙΚΗ προπόνηση, όχι μόνο με κοιλιακούς. Οι ασκήσεις κοιλιακών είναι ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη του προπονητή το οποίο ανάλογα με την χρήση του μπορεί να κάνει καλό αλλά μπορεί να κάνει και κακό.

Θέλω να αδυνατίσω γι’αυτό πρέπει να κάνω χαλαρή αεροβική προπόνηση (Jogging, περπάτημα κτλ.)

Η αεροβική προπόνηση αυτού του τύπου έχει την θέση της, αλλά δεν είναι λύση για κάθε πρόβλημα. Υπάρχουν πολλών τύπων αεροβικές προπονήσεις και διάφοροι τρόποι (εκτός απο το τρέξιμο) για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια προπόνηση. Ειδικά, η αεροβική ήπιας έντασης είναι αναποτελεσματική πολύ απλά γιατί οι απαιτήσεις που θέτει στον οργανισμό δεν είναι αρκετά μεγάλες. Η διαλειμματική αεροβική (interval training) είναι σαφώς πιο αποτελεσματική τόσο απο πλευράς απώλειας λίπους όσο και απο πλευράς χρόνου. Δεκαπέντε λεπτά διαλειμματικής αναλογούν σε μια και πλέον ωρα ήπιας αεροβικής. Επίσης η απώλεια βάρους δεν εξασφαλίζει την σωματική ανασύσταση δηλαδή πιο απλά μπορεί κάποιος να χάσει βάρος αλλά να δείχνει χειρότερος απο πλευράς εμφάνισης γιατί έχασε και μυική μάζα. Το πρόβλημα λύνεται μόνο αν στο πρόγραμμα συμπεριληφθεί και προπόνηση αντιστάσεων παράλληλα με την αεροβική η οποία εξασφαλίζει την διατήρηση ή αύξηση του μυικού ιστού.

Τι είναι η κυτταρίτιδα? Δεν χρειάζεται να αδυνατίσω αλλά έχω κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα είναι σύνδρομο και σύνθετο φαινόμενο. Η παρουσία οιστρογόνων και προγεστερόνης προωθεί την εναπόθεση λίπους στον υποδώριο (κάτω απο το δέρμα). Λόγω κακής αιμάτωσης του υποδώριου προκαλείται ανισοκατανομή της αποθήκευσης του λίπους στα λιποκύτταρα με ορισμένες περιοχές να έχουν περισσότερο λίπος σε σχέση με άλλες. Η ύπαρξη περιτονιών με μεγάλη ελαστικότητα και μικρό πάχος αδυνατεί να περιορίσει τις τοπολογικές διαφοροποιήσεις προκαλώντας το γνωστό σχήμα επιφάνειας πορτοκαλιού.

Η κυτταρίτιδα παρουσιάζεται κυρίως σε γυναίκες λόγω των αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης και σε μη παχύσαρκους ανθρώπους. Αυτό γιατί οι παχύσαρκοι έχουν το σύνολο των λιποκυττάρων τους γεμάτα με λίπος με αποτέλεσμα να μην φαίνονται οι κοιλάδες και οι κορυφές.

Όπως είπαμε η κυτταρίτιδα οφείλεται σε τρείς παράγοντες

Οιστρογόνα και προγεστερόνη
Κακή αιμάτωση και λεμφική ροή
Λεπτές και ελαστικές περιτονίες

Συνεπώς η λύση της είναι ο περιορισμός της δράσης των οιστρογόνων, η αύξηση της αιμάτωσης και η πάχυνση της περιτονίας. Και τα τρία επιτυγχάνονται με καλή και έντονη προπόνηση. Η προπόνηση αυξάνει την συγκέντρωση της τεστοστερόνης που ανταγωνίζεται την δράση των οιστρογόνων. Επίσης αυξάνει τον όγκο και την ροή του αίματος και προκαλεί την παραγωγή αυξητικών παραγόντων όπως το igf που με τη σειρά τους αυξάνουν την πυκνότητα των περιτωνιών. Τέλος προφανώς μειώνει τα ποσοστά λίπους και συνεπώς περιορίζει ή εξαφανίζει την κυτταρίτιδα.

Οι κρέμες του εμπορίου περιέχουν θερμαντικές κρέμες ή/και καφείνη με την υπόθεση οτι αυτό θα αυξήση την αιμάτωση τοπικά και θα περιορίσει την δεκτικότητα των λιποκυττάρων σε λίπος. Ενώ αρχικά πράγματι συμβαίνει, τελικά δεν έχει διάρκεια αφού τόσο οι θερμαντικές αλοιφές όσο και η καφείνη προκαλούν ανοχή στον οργανισμό και η διαδικασία της ομοιόστασης εκμηδενίζει τη δράση τους γιατί ο οργανισμός προσπαθεί να έρθει στην φυσιολογική λειτουργία του. Η δε καφείνη προκαλει αφυδάτωση κάνοντας μακροπρόθεσμα το πρόβλημα ακόμα χειρότερο.