Πονος στα Καλαμια + Soft Tissue Manipulation

Σύνταξη: AcidHell, bodyandmind.GR

Για την ακρίβεια αν υποφέρετε απο περιοστίτιδα(πόνο στα καλάμια – Shin Splint), από τενοντίτιδα στον αχίλλειο ή από plantar fascitis, και κουραστήκατε να τρεχετε στους ΑΚΥΡΟΥΣ ορθοπεδικούς που σου λένε κόψε το τρεξιμο και παρε βολταρεν, μπορειτε να ακουσετε μια δικη μου συμβουλη, πολυ πρακτικη, που σιγουρα θα βοηθησει απο αρκετα εως πολυ. Το κρυφό αίτιο που συχνά υποβόσκει κάτω από αυτους τους τραυματισμους υπερχρησης ειναι ενας μικρος μυς που τρεχει ΚΑΤΩ από τον γνωστό γαστροκνήμιο μυ. Ονομάζεται SOLEUS και συχνά ειναι σφιχτός σε αρκετούς αθλητές.

Από κατάχρηση συχνά αυτός ο μυς σφίγγει, βραχύνεται και από την συχνή καταπονηση απο τις προπονησεις (τρεξιμο, σπριντς, αποστασεις, αλματα, οτιδηποτε κρουστικο) οδηγει σε μικροσκοπικες ρηξεις και σχηματισμο μικροσκοπικου ουλωδη ιστου. Αυτος ο ουλωδης ιστος που συχνα σχηματιζεται (και κανενας ορθοπεδικος δε θα σας το πει) δημιουργει προβλημα γιατι θα εξασκει λιγο πολυ ενα συνεχες τραβηγμα στους deep flexor muscles του πελματος που τρεχουν κατα μηκος της εσωτερικης πλευρας της κνημης και μπροστα απο τον αχιλλειο τενοντα συνεχιζοντας πισω απο τον αστραγαλο για να καταλληξει η καταφυση στο κατω μερος του πελματος. Αυτοι οι deep flexor muscles of the foot, θα βραχυνουν κι αυτοι και θα σχηματισουν μικροσκοπικο ουλωδη ιστο (προστατευτικος μηχανισμος). The deep flexor muscles will then shorten and also form scar tissue.” With the soleus and the deep flexors shortened and forming scar tissue, a tremendous load is placed on the Achilles tendon, resulting in its own shortening and formation of scar tissue. This Soleus Cascade is the number one cause of Achilles tendon, shin splint and plantar fascia injuries”

Ενα κολπακι που βοηθάει στην προληψη και ΠΟΛΥ γρηγορη ανακαμψη απο τετοιους σπαστικους τραυματισμους ειναι ενα απλο soft tissue manipulation. (αν πετυχετε καλο οστεοπαθητικο ή χειροπρακτικο στην Ελλαδα ισως γνωριζει). Λοιπον ακουστε το κολπο. Για να βρειτε που ειναι ο soleus καντε το εξης. Ενω καθεστε καντε μια αρση γαστροκνημιου ενω παραμενετε καθιστοι ομως. Θα δειτε οτι αριστερα και δεξια απο τον γαστρκνημιο τρεχουν 2 ΜΙΚΡΟΙ λεπτοι μυς (οπως και στην εικονα). Ωραια εμεις θα εστιασουμε σε εκεινο τον μικρο μυ απο την εσωτερικη πλευρα της κνημης. Φτανει μεχρι κατω στην εσωτερικη πλευρα του αχιλλειου και αρχιζει απο πανω απο την εσωτερικη πλευρα του γαστροκνημιου. Θα τον δειτε, δεν ειναι ΤΟΣΟ δυκολο να τον διακρινετε.

Θα κανετε ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΜΑΣΑΖ με τον αντιχειρα ασκωντας βαθιες πιεσεις κατα μηκος του- ενω ταυτοχρονως κουνατε το πελμα σας πανω κατω- (για να βραχυνεται και να επιμηκυνεται ο μυς), οχι σε σημειο να πονατε πολυ, αλλα σιγουρα θα νοιωθετε discomfort. Εμφαση στα σημεια οπου υπαρχει ευαισθησια ή πονατε λιγο παραπανω απο το κανονικο! Εκει συνηθως ειναι και ο ουλωδης ιστος. Gotta find it and “break it”. ΠΡΟΣΟΧΗ. ΟΧΙ πιεσεις και μαλαξεις πισω στον γαστροκνκημιο μυ. Ειπαμε μονο κατα μηκος του εσωτερικου SOLEUS muscle. Αφου το κανετε αυτο και για τα δυο καλαμια, καντε διαταση τωρα στον ΓΑΣΤΡΟΚΝΗΜΙΟ για 90 δευτερολεπτα συνεχομενα ( http://www.exrx.net/Stretches/Gastrocnemius/Wall.html ), ωστε να ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ο soleus.

Soleus released= Less pain, and EXTREMELY faster recovery.

Μπορει να μην ειναι πανακεια, ομως ΣΙΓΟΥΡΑ ΒΟΗΘΑΕΙ. Πολυ απλη πρακτικη συμβουλη. But u gotta do it right! Αν δεν ανταποκρινεστε σε αυτο το εξειδικευμενο soft tissue manipulation, δοκιμαστε χειροπρακτικη την ενεργοποιητικη μεθοδο στον Βυθουλκα (Γ Σεπτεμβριου 167)

Εκτος απο το ειδικο αυτο Soft Tissue Manipulation, μπορειτε επιπροσθετως να δενετε/τυλιγετε με αθλητικη ταινια το ποδι σας και συγκεκριμενα απο την καμαρα ( περνατε την ταινια 3-4 φορες) μεχρι τον αστραγαλο για σταθεροτητα πριν πατε για προπονηση! Αυτο ειναι ενα ακομα ΠΟΛΥ σημαντικο βημα για την ιαση. Η ταινια θα σφιγγει ολο το πελμα και τον αστραγαλο, αρκετα αλλα ΔΕΝ θα σας κοβει το αιμα. Παντα μετα την προπονηση διατασεις για τον υποκνημιδιο μυ(o παραπανω) ΠΑΝΤΑ.

http://www.exrx.net/Stretches/Soleus/Kneeling.html

Soft Tissue Manipulation (soleus) + arch/ankle taping, regular soleus stretching= bye bye shin splints!