Bήματα για την περίπτωση τραυματισμού
Λοιπόν,είπα να ποστάρω ένα ολοκληρωμένο κείμενο γιατί όλοι ρωτάτε..“αχ! έσπασε το νύχι μου” ή “αχ! έχω ένα γόνατο!” και οι περισσότεροι απαντάνε σε στυλ “τράβα σε γιατρό ρε μην μας πρήζεις” και αυτό κάνει κακό σε εσάς που ρωτάτε και σε αυτούς που απαντάνε.
Ένας τραυματισμός όσο σοβαρός ή επιπόλαιος και να είναι, πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται σωστά. Η σωστή αντιμετώπιση δεν περιορίζεται μόνο στην επίσκεψη σε έναν γιατρό ή απλά στην τοποθέτηση ενός κρύου ή ζεστού επιθέματος αλλά είναι μία σύθετη διαδικασία.
Πιο συγκεκριμενα πρόκειται για μία διαδικασία τριών σταδίων και ταχυτήτων τα οποία αν ακολουθηθούν σωστά, μπορούν να επιφέρουν καλύτερα ακόμα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Βοηθώντας μας να επιστρέψουμε ακόμα πιο υγιείς και δυνατοί στην αγαπημένη μας δραστηριότητα.
1η φάση:
Τip: Bιαστείτε.
Το πρώτο κομμάτι για να απαλλαγείτε από έναν τραυματισμό είναι φυσικά να τον αντιληφθείτε, και όχι να πείτε: “μια χαρά είμαι πάω να ΧΩΣΩ pk”, γιατί προφανώς you are doing it the wrong way. Μία σωστή και έγκαιρη διάγνωση μπορεί να φέρει την λύση στο πρόβλημα που νωρίτερα απ’ ότι ίσως πιστεύετε. Η ταχύτατη επίσκεψη σε έναν ειδικό (γιατρό, φυσικοθεραπευτή κτλ) είναι αυτό που πρέπει να κάνετε αποφεύγοντας τις λύσεις ανάγκης και τις συμβουλές από φίλους και συναθλητές. Παρόλα αυτά αν έχετε τις γνώσεις θα μπορέσετε να κάνετε μια μικρή διάγνωση αλλά ποτέ μην προχωρήσετε στην αποκατάσταση.
2η φαση:
Tip: Συνεργαστείτε.
Δεν είναι όμως μόνο ο γιατρός που χρειάζεται να “δουλέψει” για να ξεπεράσετε έναν τραυματισμό. Η δική του συμμετοχή, η οποία βέβαια ειναι εξαιρετικά σημαντική, έγκειται στη σωστή διάγνωση όσον αφορά το ακριβές σημείο και το μέγεθος του τραυματισμού, στην προτροπή για περαιτέρω εξετάσεις, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο και στην εύρεση της αιτίας που δημιούργησε το πρόβλημα έτσι ώστε αυτό να μην επανέλθει μόλις αποκατασταθεί η τραυματισμενη περιοχη.Τέλος,ο γιατρός θα πρέπει να προτείνει τη σωστή θεραπεία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει ξεκούραση, εφαρμογή ψυχρών ή ζεστών επιθεμάτων, φυσιοθεραπείες, λήψη αντιφλεγμονώδων φαρμάκων ή χρήση αντίστοιχων αλοιφών, ειδικές ασκήσεις και σπανιότερα χειρουργική επέμβαση. Στην συνέχεια, η πορεία της αποθεραπείας εξαρτάται από την συνέπεια και την σοβαρότητα που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο ίδιος ο τραυματίας, καθώς τις περισσότερες φορές απαιτείται δουλειά και από μας τους ίδιους. Η εφαρμογή των επιθεμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα, η επάλειψη με τις κατάλληλες αλοιφές, η πλήρης ακινησία ή απλά η ξεκούραση και η εφαρμογή των κατάλληλων ασκήσεων είναι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούν απόλυτη συνέχεια και συνέπεια. Τέλος, οσο ατίθασοι και να είστε, ακούτε πάντα αυτά που σας συμβουλεύουν και σας προτρέπουν οι ειδικοί και μην κάνετε του κεφαλιού σας!
3η φάση:
Tip: Δυναμώστε.
Το τρίτο και τελευταίο κομμάτι μιας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης δεν είναι άλλο από την αποκατάσταση αλλά και τις διαδικασίες για την πρόληψη ενός πιθανού νέου τραυματισμού. Είναι γνωστό ότι μετά από έναν τραυματισμό είμαστε ευάλωτοι για έναν επόμενο, γι’αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες. Αφού λοιπόν ξεπεράσετε το πρόβλημα και πριν μπείτε πάλι για τα καλά σε πρόγραμμα, φροντίστε με τις κατάλληλες ασκήσεις να επαναφέρετε την ευαίσθητη περιοχή στα προηγούμενα επίπεδα τόσο σε θέμα δύναμης αλλά και σε θέμα ελαστικότητας. Από εκείνη την στιγμή και μετά θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην προπονησούλα σας.