Οι Πολεμικές Τέχνες της Methode Naturelle

Ο George Hébert (1912), δημιουργός της «Φυσικής Μεθόδου», στην προσπάθεια του για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκγύμνασης, συμπεριέλαβε δέκα βασικές δραστηριότητες με τις οποίες θα μπορούσε να ασχοληθεί ο αθλητής έτσι ώστε να έχει ένα αρμονικό σύστημα προπόνησης.

Οι δέκα αυτές δραστηριότητες είναι: περπάτημα, τρέξιμο, άλματα, κίνηση στα τέσσερα, αναρρίχηση, ισορροπία, ρίψεις αντικειμένων, άρση βαρών, κολύμβηση και αυτοάμυνα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στο κομμάτι της αυτοάμυνας και τις πολεμικές τέχνες(γαλλικής προέλευσης), από τις οποίες πήρε στοιχεία και τα ενέταξε στο δικό του σύστημα φυσικής αγωγής.

SAVATE – Πυγμαχικό κομμάτι Το Savate σαν άθλημα είναι μια μορφή γαλλικού Kickboxing, το οποίο χρησιμοποιεί πυγμές και λακτίσματα. Στους αγώνες, οι αθλητές φορούν πυγμαχικά γάντια και ειδικά αθλητικά παπούτσια. Ίσως και να είναι το μοναδικό στυλ που ενθαρρύνει τη χρήση παπουτσιών. Το όνομα του στα γαλλικά σημαίνει «παλιά μπότα», από τη συνήθεια που είχαν να φοράνε χοντρά παπούτσια της εποχής κατά τη διάρκεια των καβγάδων. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι το Savate δεν ξεκίνησε ως άθλημα αλλά ως μια μορφή street fighting στους δρόμους του Παρισιού αλλά και στην υπόλοιπη Γαλλία. Πιο συγκεκριμένα, στα λιμάνια τις νότιας Γαλλίας, στην πόλη της Μασσαλίας, οι ναύτες δημιούργησαν ένα στυλ λακτισμάτων που τους επέτρεπε να πιάνονται από σημεία στο περιβάλλον με τα χέρια τους καθώς λάκτιζαν έτσι ώστε να έχουν καλύτερη ισορροπία, κατά τη διάρκεια του καβγά όπου κι αν γινόταν, ακόμα και στο κατάστρωμα του πλοίου.

Κάποιες από τις τεχνικές του είναι:

Λακτίσματα

fouetté chassé chassé italien revers coup de pied bas coup de pied bas de frappe

Πυγμές

direct bras avant direct bras arrière crochet uppercut

Video:

Website: http://www.fisavate.org/

GOUREN – Παλαιστικό κομμάτι Το Gouren είναι ένα στυλ παραδοσιακής πάλης που αναπτύχθηκε στη Βρετάνη της Γαλλίας, με αγώνες κάθε Κυριακή σε μικρά χωριά της περιοχής. Είχε εισαχθεί από τους Bretons στη Βρετανία Αρμορίκη, όταν εκδιώχθηκαν από τη χώρα τους από τις βόρειες φυλές. Ο θρύλος λέει ότι περίφημοι ιππότες όπως Gawain, Lancelot ή Perceval ήταν άριστοι παλαιστές. Ήταν ένα παιχνίδι για την εξάσκηση της τέχνης του πολέμου, αλλά και ένας τρόπος για να δείξει κανείς τη δεξιοτεχνία και την ανδρεία του στους αγώνες, ή να κερδίσει την καρδιά μιας όμορφης κοπέλας. Οι παλαιστές, παλεύουν συνήθως στην ύπαιθρο σε χώμα, χωρίς παπούτσια, φορώντας λευκό μπλουζάκι, ζώνη και μαύρο παντελόνι. Σκοπός είναι να ανατρέψουν τον αντίπαλο και να τον κάνουν να πέσει με την πλάτη στο έδαφος. Οι μάχες δεν είχαν το χρονικό περιορισμένο και η νίκη επιτυγχάνονταν μόνο με Lamm. Μερικές μάχες προφανώς διαρκούσαν και μια ολόκληρη νύχτα.

Αποτελέσματα:

Το Lamm: Το τέλειο αποτέλεσμα είναι η Lamm. Αμέσως μετά τελειώνει ο αγώνας και αξίζει 6 βαθμούς. Το Lamm είναι η τέλεια πτώση: ο ηττημένος πέφτει με τη πλάτη και με τους δύο ώμους να αγγίζουν το πάτωμα. Το Kostin: Είναι το επόμενο καλύτερο αποτέλεσμα, πολύ κοντά στο Lamm: μια πτώση με έναν ώμο, για παράδειγμα. Μετράτε στο τέλος του αγώνα. Αξίζει 4 πόντους. Το Kein: Είναι το πλεονέκτημα να λαμβάνεται υπόψη κατά το τέλος του αγώνα μετά την παράταση. Πρόκειται για μια πτώση με τη μέση, τα πλευρά ή τα οπίσθια.

Website: http://www.gouren.com/