Οδηγός Parkour για Αρχάριους

parkourvisions.ORG

Μετάφραση: Κώστας Καράσης

Ένας οδηγός γιαα τους νέους που φιλοδοξούν να γίνουν traceurs.

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιήσει τον παρών οδηγό;

Ο οδηγός αυτός βασίζεται στην εμπειρία των traceurs που συνδέονται με το Parkour.GR αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας συνολικός ή καθολικός οδηγός για την εκμάθηση Parkour. Θεμελιώδη συνιστώσα του Parkour είναι η προσωπική ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τραυματιστείτε, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και τις ενέργειές του. Αν δεν αποδέχεστε την προσωπική ευθύνη για τις μετακινήσεις σας, αν οι τόποι που έχετε επιλέξει για την εκπαίδευση, και οι άνθρωποι που με τους οποίους προπονήστε δεν σας ταιριάζουν, τότε το Parkour δεν είναι για σας. Παρακαλείσθε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον οδηγό, στο βαθμό που σας βοηθά να μάθετε και να προοδεύσετε στο Parkour, αλλά να το κάνετε με το δικό σας ρυθμό και κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία ανά πάσα στιγμή.

Κατανόηση του Parkour

Για να ξεκινήσει η κατάρτιση στο Parkour, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν έχει να κάνει με κινδύνους και δεν περιλαμβάνει αλόγιστες φιγούρες. Έχει να κάνει με την πρόοδο σε μια ολοένα αυξανόμενη ικανότητα να μετακινηθείτε διαφορετικά και αποτελεσματικά μέσα στο περιβάλλον σας. Η επικίνδυνη συμπεριφορά θα επιφέρει βλάβες που θα επιβραδύνουν την πρόοδό σας . Για αρχή, ο traceur το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να θέσει στον εαυτό του είναι: «πώς μπορώ να ξεπεράσω αυτό το εμπόδιο με τον ασφαλέστερο τρόπο;».

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Parkour, σας προτείνουμε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα άρθρα στο site. Για τους αρχάριους και τους γονείς τους, έχουμε άρθρα Συχνών Ερωτήσεων που καλύπτουν σημαντικά θέματα ασφάλειας και κοινές ερωτήσεις που ακούμε από τους γονείς. Επιπλέον, θα μπορούσατε αν θέλετε να αναζητήσετε άλλους traceurs στην περιοχή σας. Επισκεφθείτε τα “meetings” για να εντοπίσετε μια Parkour κοινότητα στην περιοχή σας. Το φόρουμ προσφέρει πληθώρα συμβουλές από έμπειρους traceurs σχετικά με το πώς να ξεκινήσετε με ασφάλεια και να αρχίσετε να μαθαίνετε Parkour.

Σεβασμός στο χώρο προπόνησης

Πριν από την αναχώρησή σας για την εκπαίδευση, να θυμάστε ότι ο χώρος προπόνησης, είτε είναι στο σπίτι, είτε σε ένα πάρκο, είτε σε ένα κολέγιο πανεπιστημιούπολη, ή οπουδήποτε αλλού, είναι πιθανόν να μην είναι δοκιμασμένα για Parkour. Είναι κρίσιμο να εκτιμήσετε τη δυνατότητα κάθε εμποδίου να κρατήσει το βάρος σας και να διασφαλίσει ότι δεν θα προκαλέσετε βλάβη σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία από την πρακτική στο Parkour. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για προφανείς λόγους ασφαλείας, αλλά επειδή εσείς θα θέλετε να πάτε για προπόνηση ξανά! Το Parkour.GR τονίζει τη σημασία του να σεβόμαστε το περιβάλλον. Ανεξάρτητα από το επίπεδο, είναι πάντα δική σας ευθύνη να σέβεστε το χώρο εκπαίδευσης και να τον αφήσετε το ίδιο - ή καλύτερα - απ’ ότι το βρήκατε.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με το Parkour. Να σέβεστε τους άλλους γύρω σας και αν σας ζητηθεί να μετακινηθείτε από ένα μέρος σε κάποιο άλλο, από κάποιον υπάλληλο, πάντα να το κάνετε με σεβασμό.

Βγείτε έξω και δοκιμάστε το

Είναι καλύτερα να προσπαθήσουμε να προπονηθούμε στο Parkour με τη βοήθεια κάποιου άλλου έμπειρου traceur. Η πρόοδος των traceurs που έχουν λάβει εκπαίδευση από παλαιότερους traceurs είναι πάντα πιο γρήγορη από ανθρώπους που κάνουν προπόνηση μόνοι τους. Επιπλέον, οι τραυματισμοί είναι λιγότερο συχνοί, όταν μαθαίνετε Parkour σε ένα πιο δομημένο πρόγραμμα. Φυσικά, είναι δυνατόν να ξεκινήσετε την εκπαίδευση και μόνοι σας. Πολλοί από εμάς στο Parkour.GR έχουμε μάθει μόνοι μας μέσα από την δοκιμή και μέσα από βίντεο που βρήκαμε online για έμπνευση, αυτό αποτέλεσε μέρος των κινήτρων μας για την παροχή περισσότερων και καλύτερων πόρων σε άλλους αρχαρίους.

Για να ξεκινήσετε προπονήσεις με ένα πιο έμπειρο traceur, επισκεφθείτε μια κοινότητα Parkour στην περιοχή σας και κοιτάξτε στο διαδικτυακό φόρουμ για τις ανοιχτές, ομαδικές προπονήσεις. Οι περισσότερες μεγάλες περιοχές στην Ελλάδα έχουν τακτικές συγκεντρώσεις Parkour και νέες κοινότητες αρχίζουν να αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα.

Αν επιλέξετε να αρχίσετε την προπόνηση μόνοι σας, αναζητήστε απλά και ασφαλή εμπόδια στο επίπεδο του εδάφους και επικεντρωθείτε πάνω τους με ασφάλεια, για ελάχιστη πιθανότητα τραυματισμών. Όταν εκπαιδεύονται οι αρχάριοι, τους λέμε να μην επιχειρούν περάσματα σε εμπόδια τα οποία δεν μπορούν πηδήξουν από πάνω. Δοκιμάστε ταχύτερες τεχνικές σε αυτά τα ίδια εμπόδια πριν αρχίσετε να ανεβάζετε την δυσκολία των εμποδίων. Αν να δεν μπορείτε να υπολογίσετε το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, πρώτο βήμα θα ήταν να βγείτε και σχηματίστε μια εικόνα για το σώμα σας απλά με τον να κινηθείτε στο χώρο. Το κλειδί είναι απλώς να διατηρηθεί το επίπεδο τον κραδασμών στο ελάχιστο. Δεν χρειάζεστε να ξεκινήσετε με μεγάλα Drops, Gaps, Kongs, ή ανέβασμα μεγάλων τοίχων. Αυτά τα πράγματα θα έρθουν μετά από ανάπτυξη των μυών σας και όταν το σώμα σας έχει δημιουργήσει αντοχή για τέτοια μεγέθη. Τρέξιμο, άλματα, σκαρφάλωμα, θα ανεβαίνουν σταδιακά και με ασφάλεια, σε συνεργασία πάντοτε με εμπόδια που είναι ασφαλή ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης σας.

Η καλύτερη συμβουλή για την εκμάθηση Parkour από διανοητική άποψη είναι να αρχίσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε τις τεχνικές. Απλά να περνάμε ένα εμπόδιο. Ένα μικρό. Ένα που να αισθάνεστε σίγουροι ότι μπορείτε να το ξεπεράσετε, και να πάτε από πάνω του, χωρίς να σκεφτόσαστε το «πώς;». Κάντε ό,τι σας έρχεται φυσικά. Δεν έχει σημασία αν είναι η ταχύτερη ή η αποτελεσματικότερη πορεία πάνω από το εμπόδιο, αυτό θα έρθει με τον καιρό. Όταν επιτευχθεί ευχέρεια στο Parkour θα έχετε την δυνατότητα να προχωρήσετε σε ακόμα πιο περίπλοκα περιβάλλοντα, χωρίς να συνειδητοποιείτε τις κινήσεις σας. Ενώ είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η κίνηση του σώματος σας μπορεί να εκτελεστεί εύκολα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα η καλύτερη από τεχνική άποψη. Για το λόγω αυτό εκπαιδευτείτε στα βασικά πρώτα, περάσματα, κυβιστήσεις, και άλματα, με έμφαση στην καλή κίνηση. Η εκπαίδευση του Parkour είναι η διαδικασία της μάθησης, η νοοτροπία στο Parkour είναι την κατάρτιση των πιο θεμελιωδών κινήσεων μέχρι να γίνουν δεύτερη φύση. Έτσι επαναλάβετε τα βασικά, αλλά μην περιορίζεστε μόνο σε αυτά. Το υπόλοιπο της εκπαίδευσή σας είναι μεταξύ της εξάσκησης των βασικών κινήσεων αλλά και διαδρομών για να διερευνηθούν νέες κινήσεις και εμπόδια. Συνεχίστε τη διαδρομή μετά από κάθε εμπόδιο, μην αφήσουμε την ενέργεια και τη ροή να σταματήσει. Μην επιμένετε στα μεγαλύτερα ή τα υψηλότερα εμπόδια, βρείτε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να κινηθείτε στο περιβάλλον σας.

Μόλις αρχίσετε να ανακαλύπτετε τη δική σας κίνηση, και ελπίζω να αρχίσει η κατάρτιση με κάποιους πιο έμπειρους traceurs, αν και παρακολουθώντας τα βίντεο μπορεί να σας προσφέρουν καλή πηγή έμπνευσης για το τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις μετακινήσεις σας στην προπόνηση. Το κλειδί είναι να θυμόμαστε ότι οι κινήσεις που παρουσιάζονται στο βίντεο μπορεί να μην είναι το καλύτερο για σας και μπορεί να μην είναι ασφαλές για το επίπεδο σας. Μην προσπαθείτε να φτάσετε το επίπεδο των ασκούμενων που βλέπετε στο YouTube. Οι εντυπωσιακές κινήσεις στα βίντεο μπορεί να είναι καλές, και θα μπορούσαν να παρέχουν κάποια έμπνευση για νέες δεξιότητες για να εργαστείτε αλλά ίσως να είναι νωρίς ακόμα για εσάς. Επίσης θυμηθείτε, ότι αν κάτι είναι καλύτερο για κάποιον, για κάποιον άλλο μπορεί να μην λειτουργεί καθόλου. Κοιτάξτε τα tutorials , άλλους ασκούμενους traceurs, και τη δική σας φαντασία για νέες ιδέες.

Βρες Το Χώρο Σου

Αλλά δεν υπάρχει τίποτα καλό για προπόνηση εδώ που ζω! Κοίταξε καλύτερα. Υπάρχουν εμπόδια σε κάθε περιβάλλον. Το πιο απλό είναι μόνο απόσταση: τρέξιμο, άλματα, κυβιστήσεις, και περπάτημα στα τέσσερα μπορούν να εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις όσο επίπεδος και αν είναι ο χώρος. Το τρέξιμο είναι το πιο βασικό αλλά και το λιγότερο εκπαιδευμένο στοιχείο στο πλαίσιο του Parkour. Το Parkour σας θα είναι πολύ καλύτερο, εάν επενδύσετε στην ανάπτυξη σωστού τρεξίματος και καλής φυσικής κατάστασης. Τρέξτε γρήγορα, τρέξτε αποστάσεις, κινηθείτε γρήγορα σε περάσματα με τεχνικές και πάλι σε τρέξιμο, το Parkour σας θα βελτιωθεί γρήγορα. Εξασκηθείτε τόσο σε στατικά αλλά και σε άλματα εις μήκος με φόρα, καθώς και κάθετα άλματα στατικά και με τρέξιμο. Πριν προσπαθήσετε τεράστια Drops, ψάξτε να βρείτε κάποιο μέρος που να είναι δομημένο σε επίπεδα και δοκιμάστε σταδιακά το επίπεδο από το οποίο μπορείτε να κάνετε προσγειώσεις. Στοχεύστε στην ακρίβεια και στην απαλή προσγείωση με τις μπάλες των ποδιών σας. Μάθετε να μετακινείστε εύκολα στα τέσσερα, καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει κατά τη διέλευση από στενές επιφάνειες, σε απόκρημνες πλαγιές, και κάτω από εμπόδια. Και να θυμάστε ότι το Parkour δεν είναι απλώς μια αστική δραστηριότητα: δέντρα, βράχοι, και το νερό μπορεί να είναι όλα εξαιρετικά εμπόδια να ξεπεραστούν.

Τώρα έμαθα για το Parkour, και πρέπει να μάθω “Flips", σωστά; Όχι, τα ακροβατικά δεν είναι Parkour. Αν ο στόχος σας είναι να μάθετε flips, δεν είναι το Parkour αυτό που σας ενδιαφέρει πραγματικά. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με αυτό. Πολλοί Traceurs είναι επίσης γυμναστές, κάνουν πολεμικές τέχνες, και ακροβατικά και μπορεί να είναι διασκεδαστικό να αναμειγνύονται με τις τεχνικές του Parkour τα κόλπα από αυτές τις τέχνες. Αλλά η εκμάθηση ακροβατικών είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα από την εκμάθηση Parkour. Θα πρέπει να ξεκινήσετε με την εστίαση στο ένα ή στο άλλο και να το λάβετε σοβαρά. Αν θέλετε να μάθετε πώς να κάνετε ακροβατικά το καλύτερο μέρος για να μάθετε είναι ένα γυμναστήριο ενόργανης. Υπάρχουν ορισμένοι απίστευτοι αυτοδίδακτοι ακροβάτες, αλλά ο κίνδυνος για την εκμάθηση ακροβατικών μόνοι σας είναι πολύ υψηλότερος από την εκμάθηση Parkour. Συνιστούμε την αναζήτηση επαγγελματιών εκπαιδευτών ενόργανης ή ακροβατικής αν σας ενδιαφέρουν τέτοιου είδους τεχνικές.

Είδα ένα βίντεο να πηδάει κάποιος από ένα άλλο κτίριο σε ένα άλλο, να εκτελεί μια τεράστια πτώση από μια γέφυρα, ή να πέφτει με ανάποδη τούμπα από ένα ψηλό τοίχο. Αυτά είναι που θα κάνω και εγώ; Πηγαίνετε στο Internet και αναζητήστε video για αναρρίχηση, Θα βρείτε βίντεο ανθρώπων να κρέμονται από τεράστια βράχια, να κάνουν αναρρίχηση βουνού χωρίς σχοινιά, και δυστυχώς να πέφτουν από μεγάλη ύψη. Όμως, ρωτήστε οποιοδήποτε ορειβάτη που έχετε γνωρίσει, αν αυτός είναι ο τρόπος που έκαναν την αρχή, ή ακόμη και αν αυτά είναι κατορθώματα που προσπαθούν να κάνουν τώρα. Ο λόγος που βλέπετε αυτά τα καταπληκτικά βίντεο δεν είναι επειδή κάθε μέρα οι αναρριχητές και οι traceurs κάνουν αυτά τα πράγματα, αλλά μόνο και μόνο επειδή είναι εξαιρετικό και ασυνήθιστα. Η τακτική, καθημερινή προπόνηση - ακόμα και για τους πιο ελίτ traceurs - είναι κυρίως στο επίπεδο του εδάφους. Μην βιάζεστε να προσπαθήσετε να κάνετε τις θεαματικές φιγούρες και τις μεγάλες πτώσεις. Χρειάζονται χρόνια σκληρής προπόνησης και καλής φυσικής κατάστασης για την επίτευξη του επιπέδου όπου θα είστε έτοιμοι να εκτελείτε μεγάλες πτώσεις όπως κάνει ο David Belle. Επιπλέον, όταν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε με ασφάλεια σε πιο προχωρημένες τεχνικές, αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας ψυχικά. Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί η σωστή ψυχική κατάσταση, να επανέλθει επ’ αυτού κάποια άλλη μέρα. Δεν είναι καθόλου λάθος να επιστρέφω στο σπίτι χωρίς τραυματισμούς και να μην είμαι σωματικά και ψυχικά έτοιμος για κάτι που θα οδηγήσει σε αποτυχία.

Τέλος, να θυμάστε πάντα να κάνετε ζέσταμα, να χαλαρώνετε μετά την προπόνηση με το σωστό τρόπο, και να δίνετε πολύ προσοχή στο σώμα σας. Όταν είστε κουρασμένοι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την προσπάθεια επικίνδυνων τεχνικών.

Πρώτα βήματα

Αρχή για την κατάρτιση των τεχνικών. Αν δεν ξέρετε ποιες είναι αυτές, βρείτε μια κοινότητα ή σχολή στην περιοχή σας ή έναν πιο έμπειρο traceur να σας βοηθήσει. Να είστε σίγουροι ότι στην πράξη οι κυβιστήσεις και τα περάσματα πρέπει να γίνονται και από τις δύο πλευρές. Θα βρείτε ότι έχετε μια καλύτερη πλευρά και είναι δελεαστικό να χρησιμοποιείτε μόνο αυτή την πλευρά των τεχνικών, αλλά το Parkour απαιτεί να προετοιμάζεστε για κάθε εμπόδιο, το οποίο απαιτεί τεχνική επάρκεια και στις δύο πλευρές του σώματός σας.

Υπενθύμιση : Το Parkour ΔΕ χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο προκαθορισμένων τεχνικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τυποποιήσετε την κίνησή σας. Οι τεχνικές από μόνες τους δεν είναι parkour, αλλά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Parkour σας. Καλό θα είναι να ανακαλύψετε τις τεχνικές που βοηθούν τον δικό σας τρόπο μετακίνησης.

Rolls: Κρίσιμα για την υγεία των αρθρώσεων σας, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τα μεγάλα άλματα, και για να διατηρηθεί η φόρα που προέρχεται από τις πτώσεις και τα άλματα. Μάθετε την τεχνική και από τις δύο πλευρές, προς τα πίσω και προς τα εμπρός.

Τρέξιμο: Μάθετε να τρέχετε με τις μύτες των ποδιών σας (στα sprints, στις μεγάλες αποστάσεις και με χαμηλότερη ταχύτητα, όλο το πέλμα) . Αυτό θα σας κάνει να τρέχετε γρηγορότερα αλλά και η μετάβαση σε άλλες τεχνικές να είναι πιο αποτελεσματική. Οι περισσότερες διαδρομές Parkour αποτελούνται από συνεχές τρέξιμο με τη χρήση τεχνικών καθώς παρεμβάλλονται τα διάφορα εμπόδια που θα συναντάτε. Η προπόνηση με διαλείμματα (Intervals) είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί το τρέξιμο. Ασκηθείτε σε sprints, ασκήσεις διασκελισμών, και άλλες τεχνικές τρεξίματος.

Τα περάσματα: Προσαρμόστε το πέρασμα στο περιβάλλον, μην προσπαθήσετε να προσαρμόσετε το περιβάλλον για το τέλειο πέρασμα. Όταν κάνετε περάσματα, τοποθετήστε τον εαυτό σας σε θέση ώστε να γίνει γρήγορα η μετάβαση στην είσοδο και την έξοδο από αυτά. Προσγειωθείτε απαλά (μια αθόρυβη προσγείωση είναι μια καλή προσγείωση), συνήθως το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, έτσι ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε το τρέξιμο. Οι μεταβάσεις είναι εξίσου σημαντικές με τις ίδιες τις τεχνικές.

Έτοιμοι; Πάμε!

Θα το πούμε άλλη μία φορά … να είστε ασφαλείς! Σας ευχόμαστε ασφαλείς και χαρούμενες προπονήσεις. Θα σας δούμε εκεί!