Πληροφορίες για δημοσιογράφους / ΜΜΕ
Καλωσήρθατε στη διαδικτυακή μας κοινότητα!
Ο οδηγός αυτός έχει γραφτεί για όλους εσάς που εργάζεστε στο δημοσιογραφικό τομέα, με σκοπό τόσο την παροχή βοήθειας όσο και την ορθή ενημέρωση στα θέματα του parkour, μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούσια το υλικό που παρέχουμε στις δουλειές σας, και προαιρετικά μπορείτε να κάνετε αναφορά στο parkour.GR, ως πηγή.
Αρχικά, ενημερωθείτε σχετικά με το τι είναι το Parkour και τι το Freerunning.
Διαφορά ανάμεσα στο Parkour και στο Free-running
Το Free-Running αποσκοπεί στην ομορφιά, τη χάρη, και την ομαλότητα της κίνησης. Ο free-runner προπονείται ώστε να μπορεί να κινείται ελεύθερα στο περιβάλλον, αστικό ή μη, και να μπορεί να εκφράζει τον εαυτό μέσω της διάδρασης με τα διάφορα αντικείμενα του χώρου. Άρα λοιπόν, η κεντρική διαφορά μεταξύ των δύο αυτών τεχνών είναι η εξής: Το Parkour αποτελεί ένα πρακτικό άθλημα (όπως οι πολεμικές τέχνες) το οποίο στοχεύει στην αποτελεσματικότητα, ενώ το Free-Running αποτελεί ένα καλλιτεχνικό άθλημα (όπως η ρυθμική γυμναστική) το οποίο στοχεύει στην ομορφιά της κίνησης. Βέβαια, θεωρείται αυτονόητο ότι και οι δύο αυτές δραστηριότητες είναι εξαιρετικά απαιτητικές, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.
Λέξεις και προτάσεις που δεν σχετίζονται με το parkour και χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και λανθασμένα σε δημοσιογραφικές δουλειές extreme sport, αδρεναλίνη (δεν είναι extreme sport, δεν στοχεύει στην έκκριση αδρεναλίνης) Spiderman, Superman, παραπλήσιοι super-ήρωες, Τίγρης και Δράκος, Matrix, χαβαλές. skateboarding χωρίς skateboard, graffiti (Δεν σχετίζεται με το κίνημα Underground ούτε αποτελεί μέσω αντίδρασης προς το κατεστημένο) Ταράτσες (Το parkour δεν περιορίζεται στις ταράτσες αλλά και κατ’ επέκταση στο αστικό περιβάλλον, επίσης, δεν αποτελεί δραστηριότητα “του δρόμου") Free-Running χωρίς flips, ακροβατικά, χορός, κόλπα, τούμπες (Το parkour είναι ξεχωριστή δραστηριότητα) Parkouristas, Παρκουράκια, Parcouring (Ο όρος είναι “traceur”) Κλέφτες, ληστείες (Το Parkour δεν επιδοκιμάζει την παραβατικότητα) Κόλπα (Προτιμάται ο όρος “τεχνικές", αν και το parkour δεν χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο προκαθορισμένων τεχνικών)
καθώς και όλα τα παραπλήσιά τους. Τέλος, να συμπληρώσουμε πως το parkour δεν προορίζεται για εντυπωσιασμό και δε φέρει καμιά πολιτική ή θρησκευτική πεποίθηση.
Χρειάζεστε βοήθεια; Στείλτε μας email στο [email protected] με τις απορίες σας! Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.